Og rapporten, der blev præsenteret ved et pressemøde i Paris mandag, tegner som ventet et dystert billede af udviklingen.
Biodiversiteten – mangfoldigheden i naturen – er på hastigt tilbagetog på vores planet.
Det er sidste ende en trussel mod vores eget livsgrundlag, konkluderer forskerne.
”Økosystemernes sundhed, som vi og alle andre arter er afhængige af, nedbrydes hurtigere end nogensinde før. Vi nedbryder fundamentet for vores økonomier, trivsel, fødevaresikkerhed, sundhed og livskvalitet i hele verden”, siger Sir Robert Watson, formand for IPBES.
Under FN’s Konvention om Biodiversitet (CBD) har stort set alle nationer – med USA, som ikke har tilsluttet sig CBD, som væsentlig undtagelse – givet et løfte om at bremse det globale tab af biodiversitet flere gange. Senest vedtog landene de 20 såkaldte Aichi-mål, men det er ifølge rapporten sandsynligt, at de fleste ikke bliver indfriet efter planen i 2020.
Forskerne vurderer også, at 80% af de relevante af FN’s verdensmål ikke kan realiseres med den nuværende kurs. Det gælder mål om fattigdom, sult, sundhed, vand, byer, klima samt liv på land og i havene.
Nye naturmål i 2020
Aichi-målene udløber i 2020, og skal derfor erstattes af en ny strategi, der ventes at blive vedtaget ved topmødet COP15 i Kina. Den væsentligste årsag til naturkrisen er ændringer i landanvendelse gennem eksempelvis landbrug og fiskeri. Befolkningstilvæksten nævnes som en indirekte årsag.
Derudover tærer klimaforandringer, forurening og invasive arter på naturmangfoldigheden.
Der skal meget til for at bremse udviklingen, lyder vurderingen i den nye IPBES-rapport, men det er ikke umuligt.
”Med transformativ ændring mener vi en fundamental, systemisk reorganisering på tværs af teknologiske, økonomiske og sociale faktorer, herunder paradigmer, mål og værdier”, fortsætter han.
Banebrydende rapport
IPBES blev oprettet i 2012, som en videnskabelig platform for natur og biodiversitet. I dag er mere end 130 lande medlemmer, og disse nationer har alle godkendt de nye konklusioner. Det viser en international accept af den globale naturkrise i stil med den, der hersker, når det gælder klimaforandringer.